Bezoek onze
showroom

Snelle
levering

Kies zelf je
leverdag

Producten
zelf afhalen

Montageservice
beschikbaar

Weekendshopping

Nu zaterdag 15/12 & zondag 16/12

Ingraven van een trampoline

Op deze pagina's kan u meer informatie vinden over het ingraven van een trampoline zodat uw trampoline mooi geïntegreerd kan worden in uw tuin. Verder kan het ingraven van uw trampoline de veiligheid bij het springen verhogen omdat het verschil in hoogte tussen het springen en de begane grond verkleind wordt.

Bij het ingraven maken we een onderscheid tussen alle gewone BERG en Elfje trampolines enerzijds en de BERG InGround trampoline anderzijds.


Gewone trampolines

de trampoline verlagen (half ingraven)

Een trampoline verlagen

Wie z’n trampoline wat korter bij de grond wil brengen maar er tegen opziet om het volledige volume van de trampoline uit te graven kan z’n trampoline verlagen, ook gekend als half-ingraven.

Het frame van een trampoline bestaat namelijk uit 3 onderdelen:

 • toprails,
 • tussenpoten,
 • onderpoten.

Door het verwijderen van de tussenpoten wordt de hoogte van de trampoline aanzienlijk minder.

Frame met tussenpoten Frame zonder tussenpoten
Frame van een trampoline waarbij de tussenpoten verwijderd kunnen worden

Er bestaan ook nog speciale tussenstukken die ervoor zorgen dat de toprails en de onderpoten van een verlaagde trampoline beter in elkaar passen. Deze stukken kunnen eenvoudig op vraag bij Trampoline-center.be besteld worden.

Doordat de trampoline nu lager bij de grond staat bestaat de kans dat de kinderen bij het neerkomen op de springdoek van de trampoline (tijdens het springen) met hun voeten de grond raken. Daarom is het verplicht om onder een verlaagde trampoline een kuil te graven, zodat de ruimte onder het springdoek vergroot wordt.

De kuil heeft de vorm van een soepbord, dat wil zeggen dat er in een boog (in het midden dieper dan aan de zijkant) kan gegraven worden, wat uiteraard een stuk eenvoudiger is dan het volledige volume te moeten uitgraven.

Afmetingen voor de kuil
Afmetingen voor de kuil

De afmetingen voor de kuil zijn afhankelijk van de diameter van de trampoline:

Diameter A B
330 cm min. 60 cm min. 230 cm - max. 270 cm
380 cm min. 60 cm min. 280 cm - max. 320 cm
430 cm min. 60 cm min. 330 cm - max. 370 cm
460 cm min. 60 cm min. 360 cm - max. 400 cm

De diepte van de kuil (A) moet dus altijd minstens 60 cm zijn, zodat er onder de trampoline voldoende ruimte is om het springdoek naar onder te laten gaan bij het neerkomen.

De breedte (diameter) van de kuil (B) is vooral afhankelijk van de diameter van de trampoline, met een minimum en maximum waarde. De kuil moet breed genoeg zijn voor wanneer er aan de zijkant wordt gesprongen, maar mag dan ook weer niet te breed zijn, zodat de trampoline zelf nog over de kuil kan geplaatst worden.

Wanneer de kuil is uitgegraven kan de (verlaagde) trampoline over de kuil geplaatst worden.

De kuil onder een verlaagde trampoline
De kuil onder een verlaagde trampoline

Na de plaatsing van de trampoline moeten er nog een paar afmetingen gecontroleerd worden. De poten van de trampoline moeten overal minstens 30 cm van de rand van de kuil blijven. Wanneer de trampoline te kort bij de rand staat bestaat onder andere de kans dat de grond aan de rand wegzakt.

Verder moet ook nog even de hoogte gecontroleerd worden:

Diameter C
330 cm min. 85 cm
380 cm min. 90 cm
430 cm min. 90 cm
460 cm min. 90 cm

De hoogte tot de trampoline (C) moet dus er dus voor zorgen dat de grond niet wordt geraakt bij het neerkomen bij het springen.


Opgelet

Een verlaagde trampoline moet verplicht worden vastgezet met een ankerset. Wanneer de trampoline is vastgezet met een ankerset kan deze niet meer verschuiven boven de uitgegraven kuil.

Naast een ankerset is bij een verlaagde trampoline ook een framenet rond de trampoline verplicht. Dit is om te verkomen dat kleine kinderen onder de trampoline (en in de kuil) kunnen kruipen.


Voor- en nadelen van een verlaagde trampoline

Voordelen

 • de trampoline staat korter bij de grond,
 • de opstap op de trampoline is bijgevolg makkelijker,
 • wanneer er naast de trampoline gevallen wordt is dit van minder hoog,
 • er is nog genoeg luchtverplaatsing onder de trampoline om goed te springen,
 • er is geen hoge constructie die het uitzicht in de tuin belemmert,
 • de hoeveelheid grond die moet uitgegraven worden is beperkt.

Nadelen

 • er moet gegraven worden in de tuin,
 • na het verwijderen van de trampoline blijft er een kleine kuil achter in de tuin,
 • de trampoline kan niet zomaar verplaatst worden,
 • ook kleinere kinderen kunnen door de lagere opstap (zonder toezicht) op de trampoline.


de trampoline volledig ingraven

Een trampoline volledig ingraven

Wie z'n trampoline nog korter bij (of gelijk met) de grond wil hebben kan z'n trampoline volledig ingraven. Hierbij wordt het volledige volume van de trampoline uitgegraven en wordt de trampoline in z'n geheel "onder de grond" geplaatst, zodat de bovenkant van de trampoline gelijk komt met de omliggende grond.


Aandachtspunten

Wanneer u een trampoline volledig wenst in te graven zijn er een aantal punten waar u rekening met dient te houden:

Hoeveelheid grond
Afhankelijk van de diameter van de trampoline dient er zo'n 7 tot 15 m³ grond uitgegraven (én afgevoerd) te worden. Dit komt overeen met een kleine vrachtwagen of héél wat kruiwagens. U mag zich dus opmaken voor een aantal avonden lustig graven.

Grondwater
Indien het grondwater in uw tuin vrij hoog staat is het misschien niet zo'n goed idee om een put van iets minder dan 1 meter diep te graven.

Luchtverplaatsing
Bij het springen op een trampoline wordt er bij het neerkomen en het weer opspringen een enorme hoeveelheid lucht verplaatst onder de trampoline. Wanneer de trampoline vrij op de grond staat kan deze lucht vrij opzij weggeblazen en weer aangezogen worden. Ook bij een verlaagde trampoline is er nog voldoende ruimte beschikbaar voor een goede luchtverplaatsing.
Bij een volledig ingegraven trampoline daarentegen kan de lucht nergens naartoe, tenzij langs de beschermrand die op en neer zal geblazen worden. Dit zorgt voor een demping van de sprongen en komt dus de springkwaliteit uiteraard niet te goede. Dit kan wel deels opgevangen worden door afvoerpijpen te voorzien langswaar de lucht kan ontsnappen.


Starten met de werken

Indien het zweet u al uitbreekt kan u misschien beter een tuinaannemer inschakelen, dewelke beroep kan doen op z'n kennis en materiaal om deze klus tot een goed einde te brengen. Hij kan u ook tips geven en u verder begeleiden in de verdere afwerking van het geheel.

Wanneer u toch de klus zelf wenst te klaren kan u onderstaande stappen volgen.


Uitgraven kuil

De eerste stap is het uitgraven van de kuil. Het volledige volume van de trampoline moet hierbij uitgegraven worden. U kan best de diameter iets groter nemen dan de diameter van de trampoline zelf, zodat de trampoline zeker in de kuil past. U moet bij de diameter van de kuil ook nog rekening houden met de afwerking van de binnenkant van de kuil (zie verder).

De uitgegraven kuil
De uitgegraven kuil


Fundering

Vervolgens moet op de bodem van de kuil een fundering geplaatst worden, zodat de trampoline stevig op z'n poten staat in de kuil. Dit moet er voor zorgen dat de trampoline niet kan verzakken in de grond.

De fundering moet enkel aan de buitenkant van de bodem komen. Wanneer u de fundering over de volledige bodem zou plaatsen zou de kuil bij regen kunnen veranderen in een zwembad.

Fundering in de kuil
Fundering in de kuil

Als fundering kan u een laag beton gieten, of eenvoudiger tegels of klinkers leggen.

In het midden van de kuil kan u best een waterdoorlatende (anti-)worteldoek voorzien, zodat bodem na verloop van tijd niet in een wildernis verandert door het onkruid.


Afvoerpijpen

Zoals vermeld bij de aandachtspunten kunnen er best afvoerpijpen voorzien worden om de luchtverplaatsing onder de trampoline te kunnen garanderen. 2 afvoerpijpen zijn goed, 4 afvoerpijpen zijn uiteraard beter.

Afvoerpijpen voor de luchtverplaatsing
Afvoerpijpen voor de luchtverplaatsing

Zorg voor een voldoende grote diameter van de afvoerpijpen, zodat er voldoende lucht kan doorstromen. De uiteinden van de afvoerpijpen moeten ook afgeschermd worden zodat er geen vuil in terecht kan komen. Dit vuil zou namelijk voor een verstopping kunnen zorgen.


Afwerking binnenkant

Om te voorkomen dat de kuil zou kunnen afbrokkelen of instorten moet de binnenkant van de kuil verstevigd worden. U kan op de volledige omtrek paaltjes slagen, of u kan een 10-tal paaltjes slagen en daartussen horizontale planken plaatsen. U kan ook borderwanden nemen voor een perfecte afwerking.

Afwerking van de binnenkant van de kuil
Afwerking van de binnenkant van de kuil

Houd bij het uitgraven van de kuil zeker rekening met de dikte van het afwerkingsmateriaal. U kan ook de kuil een stuk groter uitgraven, dan op de juiste diameter de versteviging plaatsen en daarna de buitenkant terug opvullen. Let op dat de ruimte tussen de afwerking en de trampoline niet te breed is zodat de kinderen er niet in/tussen kunnen vallen.


Plaatsing trampoline

De basisafwerking van de kuil is nu in orde. De trampoline kan in de kuil geplaatst worden.

De ingegraven trampoline
De ingegraven trampoline


Verdere afwerking

Als verdere afwerking kunnen er rond de kuil zachte tegels geplaatst worden, zodat de rand naast de trampoline niet te hard is en de kinderen toch zacht vallen mochten ze naast de trampoline terecht komen.

Wilt u een mooie afwerking dan kan u een haag rond de trampoline planten of boomschors rond de trampoline voorzien.

Al deze vormen van afwerking zorgen er ook voor dat de grasmachine niet rakelings naast de beschermrand dient te komen bij het maaien van het gras, wat de levensduur alleen maar ten goede komt.


Voorbereiding

Voor u met de werken start kan u best een schets maken van het geheel, waarbij u vooral rekening houdt met de diameter en de hoogte van de trampoline en de dikte van de afwerking. Zo zal u achteraf niet voor verrassingen komen te staan en zal alles perfect op z'n plaats komen.

Een goede voorbereiding is al het halve werk!


Safety Net

Voor een absolute veiligheid kan er ook nog een Safety Net voorzien worden.

Een ingegraven trampoline met Safety Net
Een ingegraven trampoline met Safety Net

Het grote voordeel van een ingegraven trampoline met Safety Net is dat de constructie uiteraard minder hoog is dan met een vrije trampoline, en de kinderen kunnen makkelijker in/op de trampoline geraken.

Om het opbouwen en afbreken van een Safety Net (in de winterperiode bijvoorbeeld) wat makkelijker te maken bestaan er speciale opbouwstukken die dit proces een stuk vereenvoudigen en versnellen. Deze stukken kunnen eenvoudig op vraag bij Trampoline-center.be besteld worden.


Voor- en nadelen van een ingegraven trampoline

Voordelen

 • de trampoline staat gelijk met de grond,
 • de opstap op de trampoline is bijgevolg heel gemakkelijk,
 • wanneer er naast de trampoline gevallen wordt is dit van minder hoog,
 • er is geen hoge constructie die het uitzicht in de tuin belemmert,
 • u hebt een mooie tuin met ingewerkte trampoline.

Nadelen

 • er moet gegraven worden in de tuin,
 • er moet een grote hoeveelheid grond afgevoerd worden,
 • na het verwijderen van de trampoline blijft er een grote kuil achter in de tuin,
 • de trampoline kan niet zomaar verplaatst worden,
 • ook kleinere kinderen kunnen (zonder toezicht) op de trampoline,
 • huisdieren kunnen makkelijk op de trampoline,
 • er kan over de trampoline gelopen worden wat gevaarlijk kan zijn,
 • er is minder luchtverplaatsing waardoor de sprongkracht gedempt wordt.InGround trampoline

de InGround trampoline half ingraven

De InGround trampoline half ingraven

BERG InGround trampoline

Wie z'n trampoline wat korter bij de grond wil brengen maar er tegen opziet om het volledige volume van de trampoline uit te graven kan overgaan tot de aankoop van een InGround trampoline.

Deze trampoline heeft geen tussenpoten of onderpoten, maar heeft wel een een speciaal ontwikkeld frame dat zorgt voor een eenvoudige en veilige installatie.De toprail van deze trampoline rust op speciale lage voeten, die stevig in de ondergrond gefixeerd worden met de bijgeleverde grondankers.

Verlaagd frame van de InGround trampoline
Verlaagd frame van de InGround trampoline

Hierdoor staat deze trampoline standaard kort bij de grond en hoeft u dus niet te betalen voor tussenpoten die u toch niet gebruikt. In feite is de InGround trampoline een standaard verlaagde trampoline.

Dankzij het speciale frame is de InGround trampoline slechts 20 cm hoog.

Doordat de trampoline nu lager bij de grond staat bestaat de kans dat de kinderen bij het neerkomen op de springdoek van de trampoline (tijdens het springen) met hun voeten de grond raken. Daarom is het verplicht om onder een verlaagde trampoline een kuil te graven, zodat de ruimte onder het springdoek vergroot wordt.

De kuil heeft de vorm van een soepbord, dat wil zeggen dat er in een boog (in het midden dieper dan aan de zijkant) kan gegraven worden, wat uiteraard een stuk eenvoudiger is dan het volledige volume te moeten uitgraven.

Afmetingen voor de kuil
Afmetingen voor de kuil

De afmetingen voor de kuil zijn als volgt:

Diameter A B
270 cm min. 50 cm min. 190 cm - max. 210 cm
330 cm min. 70 cm min. 250 cm - max. 270 cm
380 cm min. 70 cm min. 300 cm - max. 320 cm
430 cm min. 70 cm min. 350 cm - max. 370 cm
Diameter A B
220 cm x 330 cm min. 70 cm min. 150 cm x 260 cm - max. 180 cm x 290 cm

De diepte van de kuil (A) moet dus minstens 50 cm of 70 cm zijn, zodat er onder de trampoline voldoende ruimte is om het springdoek naar onder te laten gaan bij het neerkomen.

De breedte (diameter) van de kuil (B) is vooral afhankelijk van de diameter van de trampoline, met een minimum en maximum waarde. De kuil moet breed genoeg zijn voor wanneer er aan de zijkant wordt gesprongen, maar mag dan ook weer niet te breed zijn, zodat de trampoline zelf nog over de kuil kan geplaatst worden.

Wanneer de kuil is uitgegraven kan de InGround trampoline over de kuil geplaatst worden.

De kuil onder een verlaagde trampoline
De kuil onder een verlaagde trampoline

Na de plaatsing van de trampoline moeten er nog een paar afmetingen gecontroleerd worden. De poten van de trampoline moeten overal minstens 30 cm van de rand van de kuil blijven. Wanneer de trampoline te kort bij de rand staat bestaat onder andere de kans dat de grond aan de rand wegzakt.

Verder moet ook nog even de hoogte gecontroleerd worden:

Diameter C
270 cm min. 70 cm
330 cm min. 90 cm
380 cm min. 90 cm
430 cm min. 90 cm
Diameter C
220 cm x 330 cm min. 90 cm

De hoogte tot de trampoline (C) moet dus er dus voor zorgen dat de grond niet wordt geraakt bij het neerkomen bij het springen.


Opgelet

De InGround trampoline moet verplicht worden vastgezet met de bijgeleverde grondankers. Wanneer de trampoline is vastgezet met een ankerset kan deze niet meer verschuiven boven de uitgegraven kuil.

Naast de grondankers is bij de InGround trampoline standaard ook een framenet rond de trampoline voorzien. Dit is om te verkomen dat kleine kinderen onder de trampoline (en in de kuil) kunnen kruipen.


Voor- en nadelen van de InGround trampoline

Voordelen

 • u hoeft niet te betalen voor middenpoten die u toch niet gebruikt,
 • u hoeft geen ankerset bij te bestellen (zit standaard inbegrepen),
 • u hoeft geen framenet bij te bestellen (zit standaard inbegrepen),
 • de trampoline staat korter bij de grond,
 • de opstap op de trampoline is bijgevolg makkelijker,
 • wanneer er naast de trampoline gevallen wordt is dit van minder hoog,
 • er is nog genoeg luchtverplaatsing onder de trampoline om goed te springen,
 • er is geen hoge constructie die het uitzicht in de tuin belemmert,
 • de hoeveelheid grond die moet uitgegraven worden is beperkt.

Nadelen

 • er moet gegraven worden in de tuin,
 • na het verwijderen van de trampoline blijft er een kleine kuil achter in de tuin,
 • de trampoline kan niet zomaar verplaatst worden,
 • ook kleinere kinderen kunnen door de lagere opstap (zonder toezicht) op de trampoline.Instructiefilmpje InGround trampoline

BERG Toys heeft een instructiefilmpje voor het monteren en ingraven van de BERG InGround trampolines.Veilig trampoline springen

Trampoline springen is veilig, zolang de veiligheidsregels in acht worden genomen.

Natuurlijk kan er ondanks deze veiligheidsregels nog altijd iets foutlopen, een ongelukje is nooit voor 100% uit te sluiten. Wanneer er iets foutloopt bestaat de kans dat de springer naast de trampoline belandt. Standaard is een trampoline ongeveer 85 à 95 cm hoog, toch wel een redelijke hoogte om van te vallen. Wanneer ze echt van de trampoline "springen" is die afstand natuurlijk nog een stukje hoger.

Het verlagen of volledig ingraven van de trampoline maakt deze afstand aanzienlijk korter, wat de veiligheid ten goede komt.

Bekijk ook de veiligheidsinstructies voor het trampoline springen.